Nalewka z mirabelek
Składniki:

1 kg dojrzałych śliwek żółtych/ mirabelek,
250 g cukru,
0,5 l spirytusu,
1 szklanka wody,
1 szklanka miodu lipowego....Jeśli lubimy bardzo słodkie nalewki, można dołożyć trochę więcej miodu lub cukru, jeśli natomiast nie lubimy takiego słodkiego alkoholu, wtedy, zamiast 250 g cukru można użyć 100 g...Przygotowanie:

Mirabelki musimy umyć i wypestkować (stosujemy jeden z wymienionych wcześniej sposobów).
Wydrylowane mirabelki wrzucamy do słoja lub gąsiora i zasypujemy je cukrem.
W takim stanie odstawiamy je w ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień, pamiętając, by co jakiś czas nimi wstrząsnąć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową.
Po tygodniu zalewamy zmieszanym z wodą spirytusem i odstawiamy na kolejny tydzień.
Po tym czasie zlewamy alkohol i mieszamy go z płynnym miodem.
Rozlewamy w butelki i odstawiamy na 3- 4 miesiące.
Przechowujemy nalewkę ze śliwek żółtych w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej odczekać około pół roku przed otworzeniem butelki. Im dłużej nalewka leżakuje, tym lepiej.


  PRZEJDŹ NA FORUM