Kruchy placek z dodatkiem truskawek i rabarbaru
Składniki na ciasto:

225 g cukru,
225 g masła,
390 g mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
jajko,
skórka z cytryny.
Pozostałe składniki:

15 g płatków migdałów,
100 g cukru,
350 g rabarbaru,
500 g truskawek,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej...Przygotowanie:

Suche składniki na ciasto mieszamy ze startą skórką z cytryny.
Do składników dodajemy zimne masło i jajko.
Całość wyrabiamy dokładnie.
Ponad połowę ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem.
Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Owoce łączymy z mąką z cukrem. Gotowe owoce wykładamy na ciasto.
Na owoce wykładamy resztę ciasta i posypujemy migdałami.
Pieczemy w 190oC przez 50 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM