Kruchy placek z dodatkiem truskawek i rabarbaru |
Składniki na ciasto: 225 g cukru, 225 g masła, 390 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko, skórka z cytryny. Pozostałe składniki: 15 g płatków migdałów, 100 g cukru, 350 g rabarbaru, 500 g truskawek, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej...Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy ze startą skórką z cytryny. Do składników dodajemy zimne masło i jajko. Całość wyrabiamy dokładnie. Ponad połowę ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem. Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Owoce łączymy z mąką z cukrem. Gotowe owoce wykładamy na ciasto. Na owoce wykładamy resztę ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy w 190oC przez 50 minut. |