Sałatka z gotowanego kalafiora z pomidorem
Składniki:

1 większy lub dwa mniejsze kalafiory
3 pomidory
2,5 łyżki masła
utarty żółty ser
natka pietruszki
ząbek czosnku
5 łyżek sojowego oleju (można zastąpić go innym olejem)
1 szklanka wody
pieprz i sól do smaku...Przygotowanie:

Kalafior dokładnie umyć i podzielić na małe różyczki.
Olej podgrzać w głębszym rondlu, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i podsmażyć.
Do podsmażonego czosnku dołożyć różyczki kalafiora i posiekaną natkę pietruszki.
Zawartość rondla podlać wodą, dodać pomidory, pokrojone wcześniej w grubsze plastry i doprawić potrawę solą i pieprzem – według własnego smaku.
Całość gotować na małym ogniu, przez pół godziny.
Sałatkę kalafiorową z pomidorem podawać ciepłą, posypaną utartym żółtym serem.


  PRZEJDŹ NA FORUM