Zdrowe orzechowe batoniki


110 g miodu
1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie
40 g mielonych migdałów
szczypta soli
1 łyżka masła orzechowego
200 g orzechów (użyłam mieszanki - włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie)
30 g rodzynek
30 g suszonej żurawiny
50 g ziaren słonecznika.....INSTRUKCJA

Rozpuść razem w rondelku miód, masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i mielone migdały.
Orzechy posiekaj lub krótko zmiksuj.
Dodaj orzechy, rodzynki, żurawiny i słonecznik do masy miodowej - dokładnie wymieszaj.
Foremkę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, rozprowadź równą warstwą i lekko ugnieć.
Piecz w 150 stopniach przez około 20 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Ostrym nożem pokrój masę na batoniki.
Jeśli chcesz je przechowywać, to najlepiej każdy batonik zawiń w folię spożywczą lub aluminiową.
Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie miękły.


  PRZEJDŹ NA FORUM