Surówka z białej kapusty z marchewką – z dodatkiem majonezu
Składniki:

biała kapusta – 25 dag
marchewka – 15 dag
majonez – 2-3 łyżki (wg własnego smaku)
sól – do smaku
natka pietruszki – 1pęczek...Przygotowanie:

Kapustę czyścimy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i drobno szatkujemy.
Poszatkowaną kapustę solimy, by stała się miękka.
Marchew płuczemy i cienko obieramy ze skórki. Ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.
Kapustę łączymy z marchewką. Dodajemy majonez i wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Gotową surówkę układamy na salaterce i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Najlepiej smakuje majonez przygotowany samodzielnie – bez polepszaczy smaku i konserwantów. Wystarczy 1 żółtko (przed pozyskaniem żółtka - jajko należy sparzyć) oraz około 1,5 szklanki oleju, 2 łyżki winnego octu lub soku z cytryny oraz przyprawy - by cieszyć się smacznym dodatkiem do wielu potraw. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, używając np. blendera. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce, przez 7-10 dni. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki i surówki z sałaty lodowej.


  PRZEJDŹ NA FORUM