Ryba z grilla w liściach bananowca |
Składniki filet z białej ryby (dorsz, sandacz, mintaj) 600 gramów Przyprawa Czerwone Curry Knorr 1 opakowanie liście bananowca 5 sztuk limonka 1 sztuka liście limonki kafir 8 sztuk szalotka 6 sztuk galangal lub imbir - kłącze 4 cm ząbek czosnku 4 sztuki Czerwone chili 2 sztuki limonka 1 sztuka natka kolendry 1 pęczek natka bazylii tajskiej 1 pęczek liście limonki kafir 5 sztuk łodyga trawy cytrynowej 4 sztuki napój kokosowy 1 puszka olej roślinny 2 łyżki wywar warzywny 0.5 szklanki Kmin rzymski z Indii mielony Knorr 2 łyżeczki cukier brązowy 2 łyżki sól 1 szczypta....Krok 1 Liście bananowca lub pergamin przytnij tak, by powstały kawałki wielkości ok. 20 cm x 15 cm. Posłużą one do zawinięcia filetów ryby. W misce połącz oliwę z oliwek, cukier, sól oraz Czerwone Curry Knorr. W powstałej marynacie obtocz płaty ryby. Filety ułóż na środku każdego liścia. Ryba z grilla w liściach bananowca - Krok 1 Krok 2 Limonkę, czosnek i imbir pokrój w plastry, szalotkę pokrój w cienkie paseczki, natomiast trawę cytrynową podziel na mniejsze kawałki. Posiekaj natkę kolendry. Składniki układaj na rybie według uznania. Dołóż po dwa listki limonki. Całość ściśle zawiń w liście bananowca.Krok 3 Rybę ułóż na tackach aluminiowych na rozgrzanym grillu pod przykryciem. Piecz ok. 15 minut, odwracając filety na drugą stronę co jakiś czas. |