Jakie przyprawy nadają się do pieczonej kaczki
Jest tylko jedna przyprawa, która nie jest kategorycznie łączona z kaczką i jakąkolwiek inną grą - to jest Zira. Wszystkie inne przyprawy i zioła, wybrane w optymalnej ilości, pomogą podkreślić smak pieczonej kaczki. Najważniejsze jest, aby dobrze wiedzieć, jaki smak dodaje każda przyprawa i ściśle przestrzegać proporcji. Najbardziej popularne przyprawy do kaczki to czerwony i czarny pieprz, liść laurowy, jałowiec, cytryna, tarty czosnek i oczywiście sól. Z tym prostym zestawem przypraw możesz ugotować wspaniały pieczony ptak z chrupiącą skórką.

Oprócz klasycznych przypraw, kminek jest dobrze połączony z kaczką (musi być najpierw wbity w moździerz), koperkiem, bazylią, tymiankiem, kolendrą (w bardzo umiarkowanych ilościach), oregano, kardamonem i cynamonem. Nie musisz stosować wszystkich przypraw na raz, wybierz jeden lub dwa do swoich potrzeb.

Możesz dodać wanilię - otrzymasz oryginalne danie o łagodnym smaku.

Miód to doskonała przyprawa do kaczki. Wszystkie wybrane przyprawy dodaje się do miodu, w tym zmiażdżonego czosnku (jeśli lubisz smak czosnku w gotowym jedzeniu), a ta mieszanina jest wcierana cienką warstwą całej tuszy. Podczas pieczenia dostajesz smaczną i piękną złotą skorupę.Jeśli używany jest tylko miód, bez przypraw, to tusza jest wcierana tylko od wewnątrz, ponieważ miód może być lekko gorzki po wystawieniu na działanie wysokich temperatur.

W przypadku słynnej kaczki po pekińsku konieczne będzie przyjęcie w równych częściach zmielonego cynamonu, goździków, anyżu, nasion kopru i pieprzu syczuańskiego, liścia laurowego i sosu sojowego.

I nie zapominaj, że kaczka może być również wypchana! Wszystko może być użyte jako nadzienie - jabłka, gruszki, gryka, mandarynki, kuskus, ryż, suszone śliwki i wiele innych.Sosy i pikle do kaczki
Najlepszy sos można przygotować z soku, który będzie płynął podczas pieczenia. Ten sos jest już wypełniony aromatami przypraw, które pocierają tuszę. Do sosu, lekko smażonej cebuli, marchwi i selera dodaje się trochę anyżu, miodu i czerwonego wina. Kiedy wino wyparuje, dodaj do smaku sok z kaczki, trochę wody, soli, cukru i pieprzu - i wszystko, pachnący sos z kaczki jest gotowy.

Marynata na kaczkę sprawi, że mięso będzie niezwykle delikatne i miękkie. Istnieje wiele przepisów na marynatę, ale istnieje kilka składników, które są używane prawie zawsze. Są to przyprawy takie jak musztarda, chrzan, czosnek, sól, liść laurowy, miód, curry w proszku, goździki, ocet i cytryna.


  PRZEJDŹ NA FORUM