Sernik z sosem malinowym
składniki spodu:
160 g herbatników
80 g rozpuszczonego masła
składniki masy serowej:
1 kilogram twarogu na serniki
300 ml śmietany 18%
5 jajek
230 g cukru
1 łyżka mąki
60 ml soku z cytryny
sos malinowy:
250 g malin
2 łyżki cukru
1 łyżka wody....INSTRUKCJA

Ciasteczka rozdrobnij (możesz włożyć do grubego woreczka i utłuc je wałkiem), zmieszaj z rozpuszczonym masłem i wymieszaj do połączenia.
Masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni - pod kratkę do pieczenia wstaw naczynie z gorącą wodą.
Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny.
Dodawaj po jednym jajku i energicznie mieszaj. Na koniec dodaj mąkę i miksuj jeszcze przez około 2 minuty. Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
Masę przelej na przygotowany spód i piecz około 80-90 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
Sernik najlepiej włóż na noc do lodówki.
Maliny przełóż do garnuszka (możesz użyć mrożone maliny), dodaj cukier i wodę.
Gotuj owoce aż do miękkości. Potem przetrzyj mus przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Sos wyłóż na sernik i udekoruj świeżymi owocami.


  PRZEJDŹ NA FORUM