risotto z grzybami
200 gryżu arborio
1 lbulionu warzywno-grzybowego
300 gświeżych prawdziwków
1mała cebula
50 mlbiałego wina
2łyżki tartego parmezanu
2łyżki masła
oliwa do smażenia
sól, pieprz
świeży tymianek
świeży rozmaryn.....Aby przygotować risotto najpierw posiekaj cebulę i przysmaż ją na oliwie. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj z przysmażoną oliwą, wlej wino i poczekaj aż odparuje.

Po odparowaniu wina dodaj chochlę bulionu, a gdy zostanie wchłonięty - dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj aż do zużycia całego bulionu.

W międzyczasie przygotuj grzyby. Prawdziwki oczyść, pokrój w dużą kostkę, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj do nich rozmaryn, część tymianku, pieprz i sól.

Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj podsmażone grzyby i gotuj przez kolejne kilka minut.

Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z masłem i parmezanem oraz świeżym tymiankiem. Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM