Faworki na serku homogenizowanym
Składniki
400g mąki pszennej

200g serka homogenizowanego waniliowego

1 łyżeczka cukru pudru

4 żółtka

1 łyżka wódki lub octu
olej do smazenia
cukier puder do posypania....1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki placek, złożyć 3 razy. Ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać 5-6 razy aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez minimum godzinę. Podzielić na 4 mniejsze części i każdą rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem lub nożem wycinać paski ok 10cmx2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przełożyć jeden koniec paska. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.


  PRZEJDŹ NA FORUM