SAŁATKA Z SEREM FETA, GRUSZKĄ I ORZECHAMI
Składniki

125 g rukoli
270 g sera typu feta
2 duże, dojrzałe gruszki
3 garście orzechów włoskich
1 łyżka masła
Dressing:

1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 -4 łyżki wody
1 płaska łyżka musztardy francuskiej
1 i 1/2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 szczypty soli
1 szczypta suszonego czosnku
świeżo zmielony pieprz do smaku...Rukolę umyj i przełóż do miski. Gruszki przekrój na pół, wydrąż i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, ale zostaw na patelni. Na innej suchej patelni podpraż orzechy. Do szklanki z oliwą dodaj wszystkie pozostałe składniki i za pomocą widelca, dobrze wymieszaj, a następnie szybkimi ruchami lekko ubij mieszankę. Ser feta pokrój w kostkę. Rukolę polej połową sosu, następnie ułóż gruszki i ser feta, polej resztą sosu, posyp podprażonymi orzechami.


  PRZEJDŹ NA FORUM