Ciasto czekoladowe z jagodami
Składniki:


60 dag mąki pszennej
4 całe duże jaja
25 dag cukru
8 dag czekolady mlecznej
1/4 szklanka mleka
3 pełne łyżki naturalnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła..50 dag jagód


Polewa:


1/4 kostki margaryny lub masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżeczki słodkiej śmietanki lub mleka....1. 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą, gdy będą zupełnie płynne odstawiamy do wystudzenia.

2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników.

3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu).

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, przed wyjęciem robimy próbę suchego patyczka, jeśli patyk jest jeszcze wilgotny zostawiamy na dodatkowe 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

5. Składniki polewy rozpuszczamy i gotujemy przez chwilę, gorącą polewą zdobimy wierzch ciasta.



  PRZEJDŹ NA FORUM