Przepis na nadziewane ziemniaki. Pyszne i sycące danie na gorąco |
Pieczone ziemniaki: potrzebne składniki 4 duże ziemniaki szczypta soli szczypta pieprzu pół kostki parmezanu (tradycyjnego lub wegańskiego) szczypiorek 2 ząbki czosnku 4 plasterki szynki z kurczaka lub roślinnej...Pieczone składniki: sposób przygotowania Dokładnie umyj ziemniaki, a następnie pozostaw do osuszenia lub delikatnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.Ostrożnie przekrój wszystkie ziemniaki na pół. Pamiętaj, by ciąć w poprzek. Przy pomocy łyżki delikatnie wykrój środek we wszystkich połówkach. Posiekaj drobno ząbki czosnku. Dodaj do nich mięso, a następnie całość dokładnie pomieszaj i przypraw solą i pieprzem.Zetrzyj na tarce o dużych oczkach parmezan. Przy pomocy łyżeczki nałóż do ziemniaków nadzienie z czosnku i mięsa, a następnie posyp je parmezanem. Wstaw ziemniaki do piekarnika, uprzednio przykrywając folią aluminiową. Piecz je przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. |