Przepis na nadziewane ziemniaki. Pyszne i sycące danie na gorąco
Pieczone ziemniaki: potrzebne składniki
4 duże ziemniaki
szczypta soli
szczypta pieprzu
pół kostki parmezanu (tradycyjnego lub wegańskiego)
szczypiorek
2 ząbki czosnku
4 plasterki szynki z kurczaka lub roślinnej...Pieczone składniki: sposób przygotowania
Dokładnie umyj ziemniaki, a następnie pozostaw do osuszenia lub delikatnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.Ostrożnie przekrój wszystkie ziemniaki na pół. Pamiętaj, by ciąć w poprzek.
Przy pomocy łyżki delikatnie wykrój środek we wszystkich połówkach.
Posiekaj drobno ząbki czosnku. Dodaj do nich mięso, a następnie całość dokładnie pomieszaj i przypraw solą i pieprzem.Zetrzyj na tarce o dużych oczkach parmezan.
Przy pomocy łyżeczki nałóż do ziemniaków nadzienie z czosnku i mięsa, a następnie posyp je parmezanem.
Wstaw ziemniaki do piekarnika, uprzednio przykrywając folią aluminiową. Piecz je przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.


  PRZEJDŹ NA FORUM