Żeberka duszone z pomidorami i marchewką
Składniki:
Żeberka duszone z pomidorami i marchewką

1 kg żeberek wieprzowych
1 puszka pomidorów
2 marchewki
2 cebulę
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól....Żeberka myję, osuszam, dzielę na porcję. Czosnek obieram przeciskam przez praskę. Mięso nacieram czosnkiem, solą i pieprzem. Obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Żeberka podlewam wodą dodaję ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek i lubczyk. Duszę 40 min.Cebulę obieram i kroję w piórka. Marchew obram i kroję w plasterki. Marchew z cebulą podsmażam na rozgrzanym oleju.Do podduszonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę z marchewką i pomidory. Doprawiam solą pieprzem i słodką papryką. Duszę do miękkości mięsa około 40 min.



  PRZEJDŹ NA FORUM