BUŁECZKI ŚNIADANIOWE |
SKŁADNIKI : (na około 8 szt bułeczek) – 250 g mąki – 4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 50 g cukru – 50 g zimnego masła – 1 duże jajko – ok. 100 ml mleka...SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta. Reszta będzie służyła do posmarowania bułeczek . (W razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy resztą ubitego jajka. Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor. Ostrą szklanką wycinamy kółka. |