Filet z indyka faszerowany pieczarkami
Składniki
• filet z indyka ok 1 kg
• sól, pieprz, zioła prowansalskie
Farsz
• 200 g pieczarek
• 1 pęczek natki pietruszki
• 150 g żółtego sera
• sok z 1/2 cytryny
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• sól, pieprz do smaku
• 2 łyżki oleju
Polewa
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
• 1 łyżka oleju....• Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot.
• Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny.
2. • Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny.
• Natkę pietruszki drobno posiekać.
• Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
• Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
• Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń.
3. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut.
• Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy.
• Piec jeszcze przez 10 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM