FARSZ NA PIEROGI
FARSZ NA PIEROGI – SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej
4 cebule
50 g suszonych grzybów (u mnie to słoik 0,8 litra suszonych grzybów)
3 marchwie małe lub dwie większe
30 ml oleju do smażenia
60 ml oleju lnianego lub oleju rzepakowego
5 listków laurowych
10 kulek ziela angielskiego
4 łyżki melasy, miodu lub syropu z agawy
500 ml wody lub soku jabłkowego
kilka plastrów suszonych jabłek lub śliwki suszone
pieprz do smaku...FARSZ NA PIEROGI – PRZEPIS:
Kapelusze grzybów zalewam wrzątkiem, moczę przez noc i gotuję do miękkości. Grzyby kroję w paseczki. Nóżki grzybów mielę w młynku do kawy na proszek.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oleju. Marchew obieram ścieram i chwilę smażę z cebulą.
Kapustę kroję drobno, wkładam do garnka i dopełniam 2-3 szklankami wody, dodaję przyprawy, marchew z cebulą, grzyby z płynem, w którym się gotowały i gotuję przez 2 godzinny do miękkości kapusty.
Jak minie 1,5 godziny dosypuję proszek ze zmielonych nóżek grzybów i gotuję jeszcze 30 minut często mieszając, aby większość płynu odparowała. Doprawiam melasą/miodem, olejem tłoczonym na zimno lnianym lub rzepakowym i sowitą ilością pieprzu.
Przed napełnianiem pierogów lub krokietów farsz trzeba wystudzić i odcisnąć w dłoniach nadmiar płynu.


  PRZEJDŹ NA FORUM