Jak szybko rozmrozić rybę?
Rozmrażanie ma to do siebie, że najlepiej mieć na nie czas. No cóż, nie ma co załamywać rąk, tylko brać się do roboty!
jak rozmrozić całą rybę?
1. Wyjmij rybę z zamrażalki i włóż pod bieżącą wodę – najpierw zimną, potem letnią.2. Gdy ryba zacznie odmarzać, możesz ją dalej moczyć (nie zwiększaj temperatury!) lub odłożyć na talerz i posypać solą.3. Jeśli chcesz ją przeznaczyć do pieczenia – możesz do rozmrażania wykorzystać piekarnik. Jak? Wystarczy wsadzić rybę do zimnego pieca i włączyć. Mięso będzie odmarzało wraz z nagrzewaniem się piekarnika.
jak rozmrażać filety i ryby w dzwonkach?
1. Wyjmij filety z zamrażalki i pozostaw w woreczku foliowym – jeśli jest on rozerwany, przełóż kawałki do nowego worka.

2. Do miski wlej mleko w temperaturze pokojowej lub letnią wodę. Umieść w niej rybę.

3. Po paru minutach zacznie odmarzać. Możesz w tym momencie wyjąć ją z opakowania i - jeśli wykorzystujesz do tego celu mleko - przełożyć rybę bezpośrednio do miski. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego zapachu w trakcie smażenia.

4. Jeśli zdecydowałaś się na wodę, a kawałki nieco odmarzły – wyjmij je z woreczka, posól i odstaw na talerzyk do lodówki. W sytuacji, gdy bardzo ci się śpieszy wrzuć je od razu na patelnię i po prostu smaż chwilę dłużej.


  PRZEJDŹ NA FORUM