karp duszony w warzywach |
Składniki 1 kg karpia 3 marchewki 1/selera 1 pietruszka 1 cebula sól.pieprz kucharek olej do smażenia 4 łyżki śmietany 18% 5 łyżek mąki.... Karpia umyć, oczyścić, odciąć łeb płetwy, pokroić na dzwonka, posolić. Dzwonka opruszyć mąką .Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Marchew , pietruszkę , seler opłukać, oczyścić. Warzywa zetrzeć na tartce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać warzywa, sól, pieprz kucharek podlać wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną.Następnie dodać rybę i nadal dusić. Pod koniec podprawić śmietaną wymieszaną z jedną łyżką mąki. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Wyłożyć na półmisek , posypać natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami . |