GALARETKA Z INDYKA
1 udziec z indyka ze skórą – około 1000 g
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
5 kulek ziela angielskiego
3 listki laurowe
żelatyna na 2 litry wody
sól i pieprz do smaku...GALARETKA Z INDYKA – PRZEPIS:
Włoszczyznę obieram, cebule obieram i opalam jak do rosołu (wtedy jest najlepsza ale jeśli nie masz na to ochoty, przekrój ja tylko na pół.
Warzywa wkładam do garnka, dodaję ziele, listki i udziec z indyka. Wody powinno być tyle aby przykryła mięso na 2 palce.
Gotuję na średnim gazie pod przykryciem przez 60-90 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie.
Wyławiam ugotowane mięso, wywar przelewam przez sito. Wlewam go ponownie do garnka i łączę z odmierzoną porcją żelatyny.
Mięso dzielę na włókna, układam w foremce takiej, jaka wybrałam i zalewam wywarem mięsnym z żelatyną.
Galareta z indyka nadaje się do jedzenia natychmiast, gdy stężeje!


  PRZEJDŹ NA FORUM