Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami
Składniki
6 parzonych kiełbasek białych
2 garście suszonych śliwek
150 g wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy...Przepis
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Cebulę obrać pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie rozłożyć połowę cebuli oraz śliwki. Posypać częścią tymianku i majeranku.

Kiełbaski pokroić na mniejsze, ponakłuwać widelcem, ułożyć gęsto w formie. Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, pozostałą cebulą, czosnkiem oraz majerankiem, tymiankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Piec 30-40 minut w 180 stopni. Podawać gorące z frytkami, chrzanem, pieczywem lub surówką.


  PRZEJDŹ NA FORUM