Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami |
Składniki 6 parzonych kiełbasek białych 2 garście suszonych śliwek 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy...Przepis Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Cebulę obrać pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie rozłożyć połowę cebuli oraz śliwki. Posypać częścią tymianku i majeranku. Kiełbaski pokroić na mniejsze, ponakłuwać widelcem, ułożyć gęsto w formie. Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, pozostałą cebulą, czosnkiem oraz majerankiem, tymiankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Piec 30-40 minut w 180 stopni. Podawać gorące z frytkami, chrzanem, pieczywem lub surówką. |