MUFFINKOWE CHOINKI
Składniki:
Muffinki
170g cukru pudru,
mąka 270g,
2 łyżki przyprawy do piernika,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżka kakao,
1 małe jajko,
60ml oleju,
170ml mleka,
6 łyżeczek dżemu wiśniowego,
Krem:
śmietana kremówka 600g,
serek mascarpone 250g,
7 łyżek cukru pudru,
1 aromat migdałowy (10ml),
zielony barwnik spożywczy,
do dekoracji: mleczne gwiazdki, kolorowa posypka, złote i różowe perełki cukrowe....MUFFINKI: W jednej misce łączmy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Całość pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach..KREM: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone, olejek migdałowy i zielony barwnik spożywczy i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę przekładamy do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki i nakładamy krem na babeczki. Muffinki dekorujemy i przechowujemy w lodówce. Ponieważ ozdoby cukrowe (cukrowe perełki) rozpuszczają się od kremu najlepiej babeczki udekorować kilka godzi przed podaniem. Smacznego


  PRZEJDŹ NA FORUM