MUFFINKOWE CHOINKI |
Składniki: Muffinki 170g cukru pudru, mąka 270g, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka kakao, 1 małe jajko, 60ml oleju, 170ml mleka, 6 łyżeczek dżemu wiśniowego, Krem: śmietana kremówka 600g, serek mascarpone 250g, 7 łyżek cukru pudru, 1 aromat migdałowy (10ml), zielony barwnik spożywczy, do dekoracji: mleczne gwiazdki, kolorowa posypka, złote i różowe perełki cukrowe....MUFFINKI: W jednej misce łączmy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Całość pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach..KREM: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy mascarpone, olejek migdałowy i zielony barwnik spożywczy i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę przekładamy do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki i nakładamy krem na babeczki. Muffinki dekorujemy i przechowujemy w lodówce. Ponieważ ozdoby cukrowe (cukrowe perełki) rozpuszczają się od kremu najlepiej babeczki udekorować kilka godzi przed podaniem. Smacznego |