Mintaj pieczony na cytrynie z koperkiem
Składniki na mintaj pieczony na cytrynie z koperkiem
50 dag filetów z mintaja
1 cebula
1 cytryna
1 pęczek koperku
2 łyżki oleju
2 łyżki startego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz....Przygotowanie dania mintaj pieczony na cytrynie z koperkiem

Mintaja umyj i osusz. Z każdej strony natrzyj sokiem z limonki i dopraw suszonym czosnkiem, solą i pieprzem. Ułóż na desce i odstaw na 10 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Cytrynę wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Pokrój w plastry.
Cebulę obierz i pokrój w krążki.
Formę do zapiekania wysmaruj 1 łyżką oleju.
Na dnie ułóż na zmianę plasterki plasterki cebuli i cytryny oraz kilka gałązek koperku. Skrop pozostałym olejem. Ułóż rybę i przykryj ją pozostałymi gałązkami koperku. Posyp parmezanem.
Formę przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię i zapiekaj ok. 8-10 minut.
Pieczonego mintaja podawaj z ziemniakami z wody lub z ryżem oraz surówką z kapusty kiszonej.


  PRZEJDŹ NA FORUM