ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE NATKĄ PIETRUSZKI I SEREM GRUYERE
Składniki dla 4 osób

3 piersi z kurczaka zagrodowego,

Pęczek natki pietruszki,

Około 150 g sera gruyere,

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz,

Panierka:

bułka tarta,

1 jako,

Parmezan,,Sos jogurtowy z chilli

200 g naturalnego jogurtu typu greckiego,

1 papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Sok z ½, cytryny... Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy tak, aby powstał jeden większy płat mięsa – lekko rozbijamy mięso na foli. Doprawiamy solą, pieprzem.

Natkę pietruszki myjemy, kroimy drobno i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem.

Ser ścieramy na grubych oczkach.

Natkę pietruszki i starty ser wykładamy dość szerokim pasem na mięso i zwijamy w rulon.

Ser parmezan ścieramy i mieszamy z bułką tartą. Jajko rozbijamy z dodatkiem soli i pieprzu.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Na dużej patelni wlewamy i rozgrzewamy olej.

Roladki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce z parmezanem i smażymy na patelni około 3 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy tłuszczu w którym smażyło się mięso i zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Wyjmujemy i jeszcze około 5 minut trzymamy i dopiero potem kroimy w plasterki.Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy chilli, sól, pieprz i sok z cytryny – mieszamy.


  PRZEJDŹ NA FORUM