Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem |
Składniki 1 duży bakłażan 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 600 g pomidorów 1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach 1 czerwona cebula 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu...Przygotowanie krok po kroku: Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana. Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia. Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy. Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać. Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana. Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać. Podawać od razu. |