Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem
Składniki
1 duży bakłażan

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

600 g pomidorów

1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach

1 czerwona cebula

4 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu...Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze.

Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana.

Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia.

Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy.

Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać.

Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana.

Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać.

Podawać od razu.


  PRZEJDŹ NA FORUM