Nalewka z dzikiej róży
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży,
300 g cukru,
750 ml spirytusu 95%,
500 ml wódki 40%....Przygotowanie:
Nalewka z dzikiej róży wzmacnia ogranizm, dzięki ogromnej ilości świetnie przyswajalnej witaminy C. Zbawiennie wpływa również na nasze nerki i cały układ pokarmowy.

Do nalewki należy zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. W naszym przepisie występuje tylko z cukrem i alkoholem, ale możesz dodać do niej również miód i goździki.

Owoce dzikiej róży oczyść, usuń nasiona, umyj, osusz. Każdy z nich ponakłuwaj wykałaczką, aby szybciej puściły sok.
Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie potrząsać słojem.
Po 2 tygodniach wlej cały alkohol, zakręć słój i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając.
Zlej, przecedź i przelej do mniejszych butelek.
Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.


  PRZEJDŹ NA FORUM