Nalewka z dzikiej róży |
Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 300 g cukru, 750 ml spirytusu 95%, 500 ml wódki 40%....Przygotowanie: Nalewka z dzikiej róży wzmacnia ogranizm, dzięki ogromnej ilości świetnie przyswajalnej witaminy C. Zbawiennie wpływa również na nasze nerki i cały układ pokarmowy. Do nalewki należy zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. W naszym przepisie występuje tylko z cukrem i alkoholem, ale możesz dodać do niej również miód i goździki. Owoce dzikiej róży oczyść, usuń nasiona, umyj, osusz. Każdy z nich ponakłuwaj wykałaczką, aby szybciej puściły sok. Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie potrząsać słojem. Po 2 tygodniach wlej cały alkohol, zakręć słój i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. Zlej, przecedź i przelej do mniejszych butelek. Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia. |