Devolay z piersi kurczaka
Składniki:
pierś z kurczaka2 szt.
jajka3 szt.
masło4 łyżeczki
ser żółty100 g
mąka4 łyżki stołowe
papryka ostra1 łyżeczka
natka pietruszki1 pęczek
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
bułka tarta1/2 szklanki
masło klarowane 2 łyzki stołowe....1.Myjemy piersi kurczaka, osuszamy, kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą, aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
devolay-ser2.Ser kroimy na grube paski, twarde masło w mniejsze kawałki, a natkę pietruszki myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki (możemy też posiekać drobno, jak ktoś woli devolay po usmażeniu z pietruszkowym masełkiem).
3.Po kolei na cztery przygotowane filety z kurczaka nakładamy po porcji sera żółtego, masło i pietruszkę. Zwijamy od najszerszej części fileta, dość ściśle, aby podczas smażenia kotlet devolay się nie rozpadł.
devolay4.Przed smażeniem obtaczamy w jajku, w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż zarumienią się na złoty kolor. Devolaj na obiad gotowy!


  PRZEJDŹ NA FORUM