Chinkali - Gruzińskie pierożki |
Składniki mielona wołowina 200 gramów Bulionetka drobiowa Knorr 3 sztuki mielone mięso wieprzowe z łopatki 300 gramów mielona jagnięcina z łopatki 400 gramów mąka pszenna 800 gramów jajka 2 sztuki kolendra 1 pęczek natka pietruszki 1 pęczek papryka chili 2 sztuki Kminek z Polski Knorr 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka ząbek czosnku 2 sztuki cebula 1 sztuka Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr 1 łyżeczka....Krok 1 Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok. Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 1 Krok 2 W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 2 Krok 3 Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.Krok 4 W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr. Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 4 Krok 5 W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę. Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 5 Krok 6 Gotowe pierożki ugotuj w bulionie. |