Chinkali - Gruzińskie pierożki
Składniki
mielona wołowina

200 gramów

Bulionetka drobiowa Knorr

3 sztuki

mielone mięso wieprzowe z łopatki

300 gramów

mielona jagnięcina z łopatki

400 gramów

mąka pszenna

800 gramów

jajka

2 sztuki

kolendra

1 pęczek

natka pietruszki

1 pęczek

papryka chili

2 sztuki

Kminek z Polski Knorr

1 łyżeczka

sól

1 łyżeczka

ząbek czosnku

2 sztuki

cebula

1 sztuka Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

1 łyżeczka....Krok 1
Aby przyrządzić ciasto, w dużej misce rozmieszaj mąkę z jedną łyżeczką soli. Dodaj jajka i około 1,5 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto - powinno być dość twarde. Przygotowane ciasto zafoliuj w misce i odstaw na bok.

Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 1
Krok 2
W misce umieść trzy rodzaje mięsa, dodaj zmielony lub roztarty w moździerzu kminek, czarny pieprz. Posiekaj bardzo drobno cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 2
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się, aby było cienkie (około 1,5 milimetra - cieńsze będzie pękać, grubsze będzie niesmaczne). Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą okrągłego krążka lub szklanki, wytnij mniejsze placki. Powinny mieć około 10 centymetrów średnicy.Krok 4
W dużym garnku nastaw 3 litry wody, dodaj trzy Bulionetki Drobiowe Knorr.

Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 4
Krok 5
W środek małych placków nałóż łyżkę farszu. Brzegi ciasta zwilż wodą i zbierając krawędź, raz przy razie zamknij górę placka tworząc kształtną sakiewkę.

Chinkali - Gruzińskie pierożki - Krok 5
Krok 6
Gotowe pierożki ugotuj w bulionie.


  PRZEJDŹ NA FORUM