Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
Składniki
pęczak, ugotowany

300 gramów

pierś z kurczaka

2 sztuki

Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

1 sztuka

cebula

1 sztuka

pieczarki

8 sztuk

pomidory suszone

5 sztuk

ser pleśniowy typu blue

100 gramów

śmietana kwaśna

100 gramów

orzechy włoskie, garść


pieprz czarny


natka pietruszki, posiekana

1 pęczek....Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 1
Krok 2
W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami - Krok 2
Krok 3
Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.Krok 4
Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.


  PRZEJDŹ NA FORUM