Kawa mrożona frappe
kawa rozpuszczalna

3 łyżki

mleko

80 mililitrów

Carte d'Or Chocolate

320 gramów

skondensowane schłodzone mleko

40 mililitrów

śmietana kremówka

185 mililitrów

ekstrakt z wanilii

0.5 łyżeczki

gorzka czekolada

2 łyżeczki

kostki lodu


rurki waflowe...Krok 1
Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce.

Krok 2
Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku.

Krok 3
Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok.

Krok 4
Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu.

Krok 5
Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.Krok 6
Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą. Podawać z rurkami waflowymi.


  PRZEJDŹ NA FORUM