Kawa mrożona frappe |
kawa rozpuszczalna 3 łyżki mleko 80 mililitrów Carte d'Or Chocolate 320 gramów skondensowane schłodzone mleko 40 mililitrów śmietana kremówka 185 mililitrów ekstrakt z wanilii 0.5 łyżeczki gorzka czekolada 2 łyżeczki kostki lodu rurki waflowe...Krok 1 Rozpuszczalną kawy rozpuścić w 400 ml wody. Odczekać, aż napar ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić go w lodówce. Krok 2 Cztery wysokie szklanki o pojemności 300 ml schłodzić w zamrażalniku. Krok 3 Oba rodzaje mleka dobrze wymieszać i schłodzić. Czekoladę zestrugać za pomocą obieraczki do warzyw i odłożyć na bok. Krok 4 Kiedy składniki dobrze się schłodzą, ubić śmietanę z ekstraktem z wanilii do uzyskania konsystencji kremu i umieścić w woreczku do dekorowania. Woreczek włożyć do lodówki, następnie przygotować mrożoną kawę. Każdą ze szklanek napełnić do połowy kostkami lodu. Krok 5 Kawę rozlać do szklanek. Następnie do szklanek po równo rozlać mieszankę mleczną. Nie ma potrzeby mieszania obu warstw. W każdej szklance umieścić po kulce lodów Carte d'Or.Krok 6 Każdą porcję deseru dopełnić bitą śmietaną dozowaną z woreczka i posypać struganą czekoladą. Podawać z rurkami waflowymi. |