Pierogi z cukinią i fetą
Składniki
ciasto:

mąka pszenna

800 gramów

ciepła woda

300 mililitrów

oliwa z oliwek

4 łyżki

sól

1 szczypta..farsz:

cukinia

2 sztuki

Bulion na włoszczyźnie Knorr

1 sztuka

cebula szalotka

2 sztuki

czosnek, ząbek

2 sztuki

kilka listków świeżej bazylii


kilka gałązek tymianku


ser feta

200 gramów

oliwa z oliwek

160 mililitrów

cebula

2 sztuki

pieprz świeżo mielony

1 szczypta

sól

1 szczypta....Krok 1
Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok.

Pierogi z cukinią - Krok 1
Krok 2
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.Krok 3
Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem.

Pierogi z cukinią - Krok 3
Krok 4
Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie.

Pierogi z cukinią - Krok 4
Krok 5
Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi.


  PRZEJDŹ NA FORUM