Pierogi z cukinią i fetą |
Składniki ciasto: mąka pszenna 800 gramów ciepła woda 300 mililitrów oliwa z oliwek 4 łyżki sól 1 szczypta..farsz: cukinia 2 sztuki Bulion na włoszczyźnie Knorr 1 sztuka cebula szalotka 2 sztuki czosnek, ząbek 2 sztuki kilka listków świeżej bazylii kilka gałązek tymianku ser feta 200 gramów oliwa z oliwek 160 mililitrów cebula 2 sztuki pieprz świeżo mielony 1 szczypta sól 1 szczypta....Krok 1 Połącz mąkę z ciepłą wodą, oliwą i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrób, aż stanie się elastyczne (w razie potrzeby dodaj więcej wody lub gdy będzie za rzadkie dodaj więcej mąki). Ciasto podziel na kilka części, uformuj z nich mniejsze kule i zawiń w folię spożywczą, odstaw na godzinę na bok. Pierogi z cukinią - Krok 1 Krok 2 Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą kulę na placek o grubości 2 mm. Wytnij z ciasta kółka, ułóż na pergaminie i przykryj lnianą ściereczką. Cukinię zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. W garnku na kilku łyżkach rozgrzanej oliwy podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i startą cukinię, dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, posiekaną bazylią i tymiankiem. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje. Farsz przestudź i połącz z pokruszonym serem feta.Krok 3 Brzegi wyciętych krążków z ciasta posmaruj delikatnie wodą, w środek włóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta sklej ściskając palcami lub przyciśnij widelcem. Pierogi z cukinią - Krok 3 Krok 4 Gotowe pierogi gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Pierogi z cukinią - Krok 4 Krok 5 Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę a następnie polej nią gotowe pierogi. |