Naleśniki z serem i rodzynkami
Składniki
mleko

1 szklanka

jajka

2 sztuki

mąka pszenna

1.5 szklanki

olej

30 mililitrów

sól

1 szczypta

Cynamon z Wietnamu Knorr

1 szczypta

cukier wanilinowy

2 łyżeczki

tłuszcz do smażenia


nadzienie:

twaróg

200 gramów

miód

4 łyżki

rodzynki

4 łyżki

migdały płatki

2 łyżki

gęsta kwaśna śmietana
Krok 1
Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta, a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 1
Krok 2
Rodzynki zalej wrzącą wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upraż na suchej, dobrze nagrzanej patelni.

Naleśniki z serem i rodzynkami - Krok 2
Krok 3
W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj.Krok 4
Serową masą posmaruj naleśniki, a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.
0.5 szklanki....


  PRZEJDŹ NA FORUM