KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM
SKŁADNIKI:

- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 dag mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 250 g ugotowanego mięsa np. rosołowego
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz....PRZYGOTOWANIE:

Mięso zmielić, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, ziemniaki zmielić i podzielić n na 4 części, usunąć 1/ 4 ziemniaków, w miejsce po usuniętych ziemniakach wsypać mąkę i dodać jajko oraz usunięte wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto, utoczyć wałek, pokroić na równe kawałki, formułować kulki, kulki spłaszczyć ręką, na powstałe placuszki nakładać łyżeczkę farszu mięsnego, zlepić dokładnie brzegi i formułować kulki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić. Podawać oblane roztopionym smalcem ze skwarkami.



  PRZEJDŹ NA FORUM