makaron ze szpinakiem
Porcja dobrego makaronu, np. tagliatelle, płaskie spaghetti, a nawet świderki (jak widać na zdjęciu użyłem płaskiego spaghetti)
250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
150 ml śmietanki 36%
dwa ząbki czosnku
trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
łyżka masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek....Przygotowanie
Zacznij od rozmrożenia szpinaku.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania – na przygotowanie całej wystarczy ok. 10 minut, więc można to zrobić w czasie kiedy makaron będzie się już gotował.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.
Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu, tak by sos lekko lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego. Opcjonalnie możesz posypać jeszcze całość startym żółtym serem.


  PRZEJDŹ NA FORUM