ROLADKI SCHABOWE ZE SZPARAGAMI
SKŁADNIKI
6 PORCJI
750 g schabu bez kości (pokrojonego na 6 plastrów i wystekowanego lub rozbitego)
6 plasterków sera (np. mozzarella, gouda)
1 pęczek szparagów
oraz: sól, pieprz, bułka tarta, jajko, tłuszcz do smażenia.....PRZYGOTOWANIE
Wystekowane lub rozbite mięso doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez ok. 2 - 3 minuty w zależności od grubości szparagów.
Przyciąć równo końce i pokroić łodyżki na kawałki o długości odpowiadającej mniej więcej szerokości plastra mięsa (ok. 7 cm).
Na plastrach mięsa kłaść po 1 plasterku sera, na środek położyć po ok. 5 kawałków szparagów i zawinąć roladkę.
Rozgrzać 1/2 cm warstwę tłuszczu na patelni. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Roladki obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut w 170 stopniach C.


  PRZEJDŹ NA FORUM