Ciasteczka lawendowe
Składniki:

140g zimnego masła
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
65g cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
240g mąki pszennej
3 żółtka
1 filiżanka cukru pudru.....Sposób przygotowania:

Cukier wymieszać z lawendą.
Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć ok. 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.


  PRZEJDŹ NA FORUM