Ciasteczka lawendowe |
Składniki: 140g zimnego masła 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy 65g cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 240g mąki pszennej 3 żółtka 1 filiżanka cukru pudru.....Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z lawendą. Masło utrzeć mikserem ze skórką z cytryny i cukrem z lawendą na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym żółtku. Dodać mąkę i najlepiej ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Ciasteczka powinny mieć ok. 5mm grubości. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. |