Tarta ze szpinakiem i kremem serowym
CIASTO:
mąka tortowa 250 g
masło 125 g
jajka 1 szt.
sól ½, łyżeczki

FARSZ:
szpinak świeży 400 g
ser mascarpone 250 g
ser biały granulowany 100 g
śmietana 12% 100 g
ser feta 100 g
czosnek 3 ząbki
szczypiorek posiekany 3 łyżki
szałwia świeża posiekana 1 łyżka
masło klarowane 1 łyżka
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku....Przygotowanie dania tarta ze szpinakiem i kremem serowym

CIASTO: miękkie masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

FARSZ: szpinak umyć i osuszyć z wody /można to zrobić w suszarce do sałaty/, usunąć ogonki i pokroić. Na dużej patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i szpinak, mieszając smażyć, aż szpinak zwiędnie, a powstały w czasie smażenia sok wyparuje. Odstawić do przestygnięcia.

SOS SEROWY: do miski włożyć sery, śmietanę, posiekany szczypiorek i szałwię, dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Na przestudzonym spodzie tarty rozłożyć przestudzony szpinak, równomiernie rozprowadzić sos serowy. Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 25-30 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM