Ajvar - pasta z grillowanej papryki.
Składniki
dwa strąki czerwonej papryki
mały bakłażan
nieduża cebula
przyprawa włoska
oliwa do smażenia.....Przygotowanie
Papryki upiecz w całości na mocno rozgrzanym grillu, aż będą całkiem miękkie i sczernieją. Włóż do papierowej torebki i czekaj, aż ostygną.
Bakłażana pokrój w kostkę,posyp obficie solą i odstaw na sito na ok. godzinę.
Opłucz i osusz papierem kuchennym.
Paprykę obierz ze skóry, cebulę pokrój w kostkę.
Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać.
(ok. 1,5 - 2 godzin), mieszaj, aby się nie przypaliło. W połowie smażenia dodaj zczyptę przyprawy włoskiej (lub więcej, jeżeli robisz wersję ostrzejszą).
Do ostrej wersji można dodać jedną czy dwie papryczki chilli - również upieczone - z pestkami lub bez, lub inne przyprawy.
Ja przestudzony sos utarłem blenderem, wiadomo, leń, ale powinno się go przetrzeć przez sito.
Dopraw do smaku - jeżeli trzeba. Mój ajvar poszedł od razu do konsumpcji, ale można go włożyć do słoiczków i zawekować.


  PRZEJDŹ NA FORUM