Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami
SKŁADNIKI


Na ciasto:
mąka pszenna

250 gramów
olej

1 łyżka
woda ciepła

0.5 szklanki
sól

1 szczypta
Na farsz:
zielony groszek

270 gramów
świeże listki bazylii

15 gramów
natka pietruszki

35 gramów
ząbek czosnku

1 sztuka
oliwa

75 mililitrów
sok z limetki

15 mililitrów
migdały

50 gramów
parmezan

50 gramów
sól

1 szczypta
pieprz

1 szczypta
Dodatkowo:
masło 82%

2 łyżka
ząbek czosnku

1 sztuk
cebula

1 sztuk
kiełbasa śląska 250gramy.....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz:
1. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


Ciasto:
2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

6. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem.


  PRZEJDŹ NA FORUM