Pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni
SKŁADNIKI
mąka pszenna

3 szklanki
wrzątek

ok. 1 szklanki
sól

jajko zielononóżki

1 sztuka
kaszanka

1 1/2 kg
masło

2 łyżki
śliwki wędzone

4-5 sztuk
majeranek

1 łyżka
wino czerwone wytrawne

1/2 szklanki
pieprz

smalec

1 łyżka
masło klarowane

2 łyżki
cebula

4 sztuki
dynia

200 g
majeranek świeży....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Farsz:
Na patelni rozpuść masło i wrzuć obraną z flaka Kaszankę JBB. Mocno rozdrobnij podczas smażenia, aby powstała jednolita masa. Dodaj teraz drobno posiekaną śliwkę, majeranek, dużo pieprzu i wino. Gotową masę odstaw do przestygnięcia.

Ciasto:
Do mąki wbij jajko i powoli dodawaj wody, aby się nie zaparzyło. Dopraw solą.
Ciasto podziel i dokładnie rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż łyżkę kaszanki.Gotuj partiami lub piecz w temp. 200°C, aż się zrumienią.
W rondelku rozpuść smalec z masłem, posiekaną w piórka cebulkę i duś chwilę na małym ogniu. Dynię pokrój w drobną kostkę i wrzuć pod koniec smażenia do cebuli wraz z majerankiem i solą. Gotowe pierogi polej cebulą z dynią.


  PRZEJDŹ NA FORUM