BURACZKI TARTE |
BURACZKI TARTE SKŁADNIKI: 2 kg buraków (polecam wybrać buraki ekologiczne!) 2-3 łyżki syropu daktylowego lub ryżowego (oba są świetne) lub w ostateczności 1 łyżka cukru trzcinowego. Ilość dodanego słodu zależy od słodkości buraków. 2 cebule 2 łyżeczki łyżki soli do smaku szczypta lub dwie mielonego pieprzu do smaku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju....Buraczki tarte przygotowanie: Buraki gotuję ->, jak ugotować buraki lub piekę w piekarniku ->, jak upiec buraki. Osobiście wolę buraki piec niż gotować. Cebule obieram, szatkuję w drobniutką kostkę i podsmażam na oleju. Buraki studzę, ścieram na tarce o grubych oczkach, właściwie grubość tarcia można dostawać do swoich preferencji. Dodaję przyprawy, sok wyciśnięty z cytryny, syrop daktylowy lub ryżowy, sól oraz pieprz. Mieszam bardzo dokładnie i podgrzewam ponownie. |