Mielone kotleciki z ryby |
Składniki: 1 kg filetów najlepiej z dorsza 10 dag czerstwej bułki 0,5 szklanki mleka 1 mała cebula 2 jajka 1 łyżka tłuszczu do obsmażenia cebuli sól, pieprz do smaku 8-10 dag tartej bułki około 1 szklanki oleju do smażenia kotletów szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie) trochę zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku)....Wykonanie: Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na łyżce tłuszczu (masło, smalec, margaryna lub inny). Odcisnąć bułkę a następnie zemleć z mięsem, cebulą. Dodać jajka, pieprz, sól i wyrobić na pulchną masę, następnie podzielić na porcje. Kształtować kotlety w tartej bułce, smażyć na oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, warzywami a nawet z sałatką jarzynową. |