Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe
Składniki:
400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
30 g masła
100 g cukru pudru
55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania....Przygotowanie:
Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
Dodać cukier puder.
Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawić z płomienia.
Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
Odstawić do wystygnięcia.
Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
Kroić na małe kawałeczki.
Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.


  PRZEJDŹ NA FORUM