Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe |
Składniki: 400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka 400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50) 30 g masła 100 g cukru pudru 55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania....Przygotowanie: Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło. Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się. Dodać cukier puder. Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić z płomienia. Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać. Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły. Odstawić do wystygnięcia. Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała. Kroić na małe kawałeczki. Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. |