Pierogi z serem
Składniki na ciasto

500 g mąki pszennej tortowej
300 ml bardzo gorącej wody
płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz z sera

500 g twarogi mielonego
nasiona z laski wanilii lub łyżka esencji waniliowej
2 łyżki cukru pudru....Potrzebne będą też: owoce i jogurt naturalny do podania, drewniana stolnica, wałek, okrągła wykrawaczka do ciastek, bawełniana ściereczka, olej, duży garnek, cedzak z sitkiem.. Serowy farsz
Dobrej jakości ser (u mnie Piątnica) wymieszaj w misce z wanilią oraz cukrem pudrem. Odstaw.Ciasto na pierogi
Do dużej miski przesiej mąkę z solą. Zagotuj wodę i odmierz dokładnie 300 ml. Poczekaj, aż ostygnie na tyle by można było na chwilę zanurzyć palce, bądź wymieszaj wrzątek z odrobiną zimnej wody. Pamiętaj, by nie było więcej niż 300 ml!

Do mąki wlej bardzo gorącą wodę i szybko dłonią łącz składniki. Zagniataj ciasto na elastyczną, zwartą masę (forma plasteliny). Ciasto powinno parzyć w dłonie. Kulę zawiń w bawełnianą ściereczkę, by nie wyschło.

Do wałkowania ciasta użyj drewnianej stolnicy. Kulę podziel na dwie części. Jedną zawiń w ściereczkę. Drugą rozwałkuj na na cienki placek - ciasto nie grubsze niż 1 mm. Przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki do ciastek wycinaj koła (u mnie średnica 9 cm).Po wykrojeniu placków resztę ciasta zagnieć ponownie w zwartą kulę i rozwałkuj, tak jak poprzednio. Po 2 czy 3 serii ciasto połącz z drugą częścią, która na samym początku została zawinięta w ściereczkę. Wykrawaj i formuj pierogi aż do zużycia całego ciasta. Bardzo ważne, by gotowe (surowe) pierogi ułożyć na suchym blacie (możesz podsypać go mąką) i przykryć ściereczką, by nie wysychały. Leżakujące pierogu nie powinny się dotykać.- Bardzo gorąca woda w cieście powoduje, że staje się ono elastyczne i nie rwie się.
- Drewniana stolnica jest lepsza niż np. kamienny blat, ponieważ można używać noża bez obawy o rysy na stole. Ciasto prawie nie wymaga podsypywania mąką.
- Do wykrawania pierogów używaj okrągłych foremek do wykrawania ciastek. Mają one cieńsze i ostrzejsze brzegi.

Na środek każdego pieroga nakładaj po małej łyżeczce sera. Farsz nie powinien dotykać brzegów ciasta, ponieważ utrudni to sklejanie pieroga. Palec namocz w wodzie i delikatnie przesuń po brzegu ciasta, do połowy. Drugą połowę przyłóż do części zwilżonej (lub odwrotnie) i zamknij pieróg. Używając trzech palców drugiej dłoni wykonaj kilka falbanek.
Gotowanie pierogów
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego. Przykryte ściereczką pierogi wkładaj ostrożnie do garnka po tyle sztuk w jednej serii, by mogły swobodnie wypłynąć na powierzchnię. Zmniejsz moc palnika, by woda tylko lekko bulgotała. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy płaskiego sitka/cedzaka.




  PRZEJDŹ NA FORUM