JARZYNOWY AJNTOPF
SKŁADNIKI:

- 2,5 l wody
- 30 dag ziemniaków
- 2 duże kalarepy
- duża marchew
- mały seler
- pietruszka z nacią
- por
- 1/4 kapusty włoskiej
- łyżeczka siekanego koperku
- 10 dag margaryny (lub masła)
- 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
- 3/4 szklanki śmietany (jeśli zupa nie jest na wywarze z kości)z odrobina kminku i bazylii
- sól...... PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i warzywa umyć i pokroić w kostkę (por w plasterki, a zieleninę posiekać). Warzywa ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, a gdy wszystkie będą już miękkie, zupę zagęścić zasmażką z margaryny i mąki. Przyprawić do smaku magii, dodać kminek i bazylię. Zagotować i odstawić z ognia. Na koniec dodać śmietanę oraz posieka


  PRZEJDŹ NA FORUM