JARZYNOWY AJNTOPF |
SKŁADNIKI: - 2,5 l wody - 30 dag ziemniaków - 2 duże kalarepy - duża marchew - mały seler - pietruszka z nacią - por - 1/4 kapusty włoskiej - łyżeczka siekanego koperku - 10 dag margaryny (lub masła) - 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej - 3/4 szklanki śmietany (jeśli zupa nie jest na wywarze z kości)z odrobina kminku i bazylii - sól...... PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i warzywa umyć i pokroić w kostkę (por w plasterki, a zieleninę posiekać). Warzywa ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, a gdy wszystkie będą już miękkie, zupę zagęścić zasmażką z margaryny i mąki. Przyprawić do smaku magii, dodać kminek i bazylię. Zagotować i odstawić z ognia. Na koniec dodać śmietanę oraz posieka |