BURACZKI TARTE NA ZIMĘ
Składniki na Buraczki tarte na zimę:

5 kg buraków

1/2 szkl cukru

1 łyżka soli

1/2 szkl octu...........Jak zrobić Buraczki tarte na zimę:

Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy do miękkości (ok 45min, ale czas gotowania zależy od wielkości buraków).

Ugotowane buraki wylewamy na durszlak, zostawiamy do ostygnięcia.

Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja starłam przy pomocy robota kuchennego z nakładką do julienne).

Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Doprawcie pod swój smak – może okazać się, że będziecie chcieli dodać więcej cukru, soli czy octu – zróbcie tak jak wam smakuje.

Przygotowane buraki przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.

Pasteryzujemy 20 min (zobacz wpis Jak pasteryzować).


  PRZEJDŹ NA FORUM