BURACZKI TARTE NA ZIMĘ |
Składniki na Buraczki tarte na zimę: 5 kg buraków 1/2 szkl cukru 1 łyżka soli 1/2 szkl octu...........Jak zrobić Buraczki tarte na zimę: Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy do miękkości (ok 45min, ale czas gotowania zależy od wielkości buraków). Ugotowane buraki wylewamy na durszlak, zostawiamy do ostygnięcia. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja starłam przy pomocy robota kuchennego z nakładką do julienne). Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Doprawcie pod swój smak – może okazać się, że będziecie chcieli dodać więcej cukru, soli czy octu – zróbcie tak jak wam smakuje. Przygotowane buraki przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy 20 min (zobacz wpis Jak pasteryzować). |