CHŁODNIK POMIDOROWY z salsą ze świeżych warzyw i awokado
SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 ogórki gruntowe
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 mała czerwona cebula
kawałek papryczki chili
natka, szczypiorek, bazylia
1/3 ząbka czosnku
sok z 1 limonki
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu ryżowego lub winnego
2 łyżeczki brązowego cukru
250 ml zimnej wody
2 łyżeczki sosu worcestershire
2 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz
do podania: awokado i bagietka.........PRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. 1/3 tak przygotowanych pomidorów odłożyć do miski a resztę zmiksować ręcznym blenderem.
Do pokrojonych pomidorów dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, pokrojoną w kosteczkę zieloną i czerwoną paprykę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę i papryczkę chili. Dodać 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego szczypiorku oraz łyżkę posiekanej bazylii. Wymieszać, odłożyć 1 szklankę tak przygotowanych warzyw do dekoracji.
Do zmiksowanych pomidorów dodać: starty czosnek, sok z limonki i cytryny, ocet, wodę, cukier, zimną wodę, sos worcestershire, oliwę, sól i pieprz. Wymieszać, przelać do pokrojonych warzyw i jeszcze raz wymieszać. Schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Podawać z odłożoną resztą pokrojonych warzyw, grzankami z opieczonej (w tosterze lub na patelni) bagietki i pokrojonym awokado. Można też skropić oliwą extra vergine...WSKAZÓWKI
Aby przyspieszyć schładzanie chłodnika można wcześniej schłodzić składniki.
W wersji 100% wegańskiej należy zastąpić sos worcestershire - sojowym lub octem balsamicznym.


  PRZEJDŹ NA FORUM