KOMPOT Z SUSZU
SKŁADNIKI
6 PORCJI
ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
4 litry zimnej wody
ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku)
DODATKI OPCJONALNE
1 laska cynamonu
kilka goździków
gwiazdka anyżu
kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
świeże jabłko 2 - 3 łyżki soku z cytryny..........PRZYGOTOWANIE
Owoce suszone umyć, włożyć do bardzo dużego garnka, zalać wodą i pomoczyć przez około pół godziny. Razem z owocami można też włożyć laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy.
Nastepnie całość zagotować na małym ogniu, dodać cukier. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut aż owoce zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
Jabłko pokroić w ósemki i dodać pod koniec gotowania kompotu. Doprawić sokiem z cytryny.
Gotowy kompot odstawić na ok. 2 - 3 godziny. Później można przelać do dzbanków dodając do środka trochę owoców. Resztę owoców można podać na półmiskach w porze podwieczorku.
WSKAZÓWKI...Kupując paczkowane owoce suszone sprawdźmy (np. w składnikach na opakowaniu) czy nie są wędzone. Mają być tylko suszone.
W czasie gotowania owoce pęcznieją, więc należy użyć odpowiednio dużego garnka.
Dodatki opcjonalne nie są konieczne aby otrzymać pyszny i esencjonalny kopot.


  PRZEJDŹ NA FORUM