TORCIK KANAPKOWY Z PASTĄ JAJECZNĄ
SKŁADNIKI
10 PORCJI
9 kromek pieczywa tostowego
10 jajek
130 g majonezu
6 kawałków suszonych pomidorów
4 łyżki posiekanego szczypiorku
80 g salami lub szynki
do dekoracji np. 4 łyżki maku, rzodkiewki, ogórki, rzeżucha......PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotować na twardo (ok. 5 i 1/2 minuty licząc od czasu zagotowania się wody). Obrać ze skorupek i włożyć do większej miski. Rozgnieść praską do ziemniaków, aby otrzymać małe kawałeczki jajek - jak na tradycyjną pastę jajeczną (można też posiekać na desce lub rozdrobić w inny sposób).
Dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Podzielić na 3 części, do jednej dodać drobno posiekane salami, do drugiej szczypiorek a do trzeciej posiekane suszone pomidory.
Obkroić pieczywo ze skórek. Ułożyć w rządku 3 kromki pieczywa (np. na podłużnym półmisku), wyłożyć na nie 1/3 pasty z dodatkiem salami. Przykryć kolejnymi 3 kromkami i wyłożyć na nie pastę ze szczypiorkiem.
Ułożyć ostatnią, trzecią warstwę tostów i cały tort (górę i boki) wysmarować pozostałą pastą z dodatkiem suszonych pomidorów, z tym, że najwięcej wyłożyć pasty na wierzch. Boki obsypać makiem, wierzch udekorować rzodkiewkami, ogórkami i rzeżuchą lub innymi dodatkami jakimi dysponujemy.


  PRZEJDŹ NA FORUM