MAKÓWKI (MAKIEŁKI)
SKŁADNIKI
10 PORCJI
ok. 800 g (1 puszka) gotowej masy makowej z bakaliami*
1 szklanka mleka
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
1 chałka (lub inne pieczywo np. 2 bułki pszenne)
do dekoracji: orzechy, bakalie....PRZYGOTOWANIE
Masę makową wymieszać z mlekiem oraz rodzynkami i co chwilę mieszając zagotować, na koniec połączyć z posiekanymi orzechami. Ewentualnie przygotować masę makową z poniższego przepisu.
Pieczywo pokroić na kromki. W misce ułożyć pierwszą warstwę pieczywa, wyłożyć część masy makowej.
Dalej układać na przemian plasterki pieczywa i masę makową, aż do wyczerpania składników i kończąc na masie makowej.
Wyrównać powierzchnię, udekorować i docisnąć dłonią. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.


  PRZEJDŹ NA FORUM